Sürdürülebilir Tarım

Sürdürülebilir Tarım Nedir?

Sürdürülebilir tarımda doğal kaynakların varlığının korunması ve verimli kullanılması esastır. Doğada yetişen gıda maddelerinin uygun maliyetle üretimi, arazinin, çevrenin ve doğal kaynakların korunmasını sağlayarak yapılan üretim sistemi ve uygulamaları sürdürülebilir tarıma girer. Muhteşem bir denge ve güce sahip olan doğada kaynaklar sonsuz olmadığından var olan kaynakların korunması ve geleceğe taşınması gerekir.

Sürdürülebilir tarım, gıda üretimini de arttırmayı amaçladığından ekonomiye de katkı sağlayacaktır. Fazla kar elde etme ve devamında doğanın tahribatıyla oluşabilecek küresel zararlar endüstriyel tarımın uzun vadede oluşturacağı olumsuz etkilerdir.

 

Organik Tarım ile Sürdürülebilir Tarım Arasındaki Fark Nedir?

İki tarım sisteminde de doğal dengenin korunması hedeflenmektedir. Ancak aralarında standart farklar bulunur. Endüstriyel olarak uygulanan organik tarımın çevreye ve insan sağlığına zararlı etkileri bulunabilir. Ekosistemin tahrip edilerek yapıldığı organik tarım uygulamalarında fosil yakıtların aşırı tüketimi gibi durumlar topraktaki verim oranını düşürebilir.

Organik tarım daha çok kimyasallardan arındırılmış bir üretim mantığına odaklanırken sürdürülebilir tarım var olan kaynakları verimli kullanmak ve kaynakların korunmasına dayalı bir mantıkta biyolojik çeşitliliğin ve üretkenliğin arttırılmasını hedefler. Sürdürülebilir tarımda ürünün çevre anlayışı göz önünde bulundurularak sonsuza dek üretimi amaçlanır.

 

Sürdürülebilir Tarımın İlkeleri Nelerdir?

  •  Toprakta geriye dönüşü olmayan değişimleri (erozyon vb.) önlemek,
  •  Tarım esnasında yapılan sulama gibi işlemlerde aşırı kaynak tüketimine engel olmak,
  •  Tarım faaliyetleri ile doğal dengeye katkı sağlayabilmek,
  •  Üretilen ürünlerin sağlığa yararlı olması,
  •  Çevredeki ekosistemin ve canlı faunasının kötü engellenmesinin önüne geçilmesi
     

Sürdürülebilir Tarım Neden Önemli?

Dünya nüfusu büyük bir hızla artıyor. Bu durum, ilerleyen yıllarda ciddi bir besin ihtiyacı yaratacak. Endüstriyel tarımın temel amaçlarından biri, günümüzde ve gelecek yıllarda herkesin temel ihtiyaçlara erişimini sağlayabilmektir.

Gıdanın uygun maliyetle ve bol sayıda üretilmesi, bugün dünyanın en büyük sorunlarından biri olan besin kaynaklarına ulaşma problemini azaltabilir, hatta tamamen ortadan kaldırabilir. Hayatını sürdürmek ve temel ihtiyaçlarını karşılamak, Birleşmiş Milletler tarafından dünyada yaşayan herkesin temel hakkı olarak görülmektedir. Sürdürülebilir tarım, bugün besin erişimi zorluğu olan birçok yerde faydalı olacaktır.

Diğer yandan, günümüzde çevreye büyük zararlar veren endüstriyel tarım kuruluşları bulunuyor. Sürdürülebilir tarım, olumsuz çevre koşullarının önüne geçmeyi ilke hâline getirmiş bir yöntem. Üretim yaparken ve kâr elde ederken ekosisteme katkı sağlamak sürdürülebilir tarım ile mümkün olabilir.

 

Sürdürülebilir Tarımın Faydaları

  •  Sürdürülebilir tarım, küçük alanlardan maksimum verim alınmasını sağlayabilir. Bugün Hollanda’da geçerli olan sürdürülebilir tarım uygulamaları sayesinde, küçük sera alanlarında birden fazla ürün yetiştirmek mümkün olabilmektedir.
  •  Sürdürülebilirliğin uygulandığı bir çiftlik, çevredeki bitki ve hayvanlar için de yaşam alanı oluşturacak ve ekosistemi olumlu etkileyecektir. Verimli topraklar, hayvanlar için de bir yaşam alanı olacak, aynı zamanda tarımsal üretime de katkı sağlayacaktır.
  •  Toprağın verimli hâle getirilmesi, yıllar boyunca kullanılmasını sağlayabilir. Sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla topraktaki verimi artırmak mümkündür.
  •  Sürdürülebilir tarım, bölgesel ve küresel çapta gıda ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Bol ve sık hasat yapma olanağı olduğu için, gıdaya erişim sorununu tamamen ortadan kaldırabilir.
  •  İstihdam da sürdürülebilir tarımın faydaları arasındadır. Bu ilkeyle çalışan çiftlikler bölgede yoğun istihdam sağlayarak işsizlik seviyesinin azalmasına katkıda bulunur.